....avagy a NAV és a média diszkrét bája...

Már jókor reggel azt a rossz hírt hallottam a rádióból, hogy bajba került a Mikulás! 

Neee, neeeee! Nem így! Nem szorult a kéménybe! Rosszabb! Aljas módon, magukat szülőnek álcázva, elkapták őt a NAV ellenőrei! (A nyavalyások!) Bochkor Gábor, (egyébként egyik kedvenc rádiós műsorvezetőm) aki most a hajdani Sláger rádió helyett a muzik.fm-n löki a dumát, szívhez szólóan védte meg az alkalmi Mikulást... Majdnem megkönnyeztem, pedig jómagam nem is olyan régen éppen ide írtam egy posztot arról, hogy a mikulásozás, nem amolyan habos, simis, cukiság ahogyan ezt a jószívű szülők és csemetéik gondolják! De nem ám! Üzlet az, a javából - jól megszervezett vállalkozás, feltételekkel, sőt! árukapcsolással is megtűzdelve, imitt-amott... Ebben a linkben nem éppen félreérhetőek az utalások, arról, hogy a bér-Miki, (katt!) akár nő (finoman szólva örömlány vagy örömfiú) is lehet! A zsákjában ugyan, se alma, se mogyoró, de fellelhető benne minden jó, amire egy magányos férfi vagy esetleg egy öregedő szingli vágyik! Mert nem a gyerek örömét hivatottak szolgálni, s az áruk sem 12.500 (tizenkétezer-ötszáz forint) egy negyedórára, hanem annál jóval többe kerül, annak, akinek ez megéri!

Igaz, ebben az esetben, amikor a szülőnek álcázott NAV-ellenőrök lekapcsolták a Mikulást, nem erről volt szó! Valóban azt tette, amiért hívták: szórakoztatta a gyerekeket...

DE!

...nem adott számlát!

Ezért bizony pedig büntetés jár, ami akár a kétszázezer forintot is elérheti. Végig is futott a Mikulás és a NAV ellenőrök esete a neten, szinten minden online portálon szó esett róla délutánra! A stop.hu-n például, a főszerkesztő személyesen írt nyílt levelet a NAV-hoz, nem éppen dicsérő jelzőkkel illetve az ott dolgozókat. Itt a re-blogon is született egy remek írás az egyik általam is kedvelt bloggertől, akinek a nickneve outsider.  A poszt kitünő, ebben a sokak által megírt, kiírt, kibeszélt témában a legjobb, szerintem.

(ITT olvasható  -katt!)

Na. most ezeket hallva, olvasva, mint amolyan szőke nő, egészen összezavarodtam! Nem mintha nem utálnám én is az adóellenőröket, mint mindenki más... viszont, azt sem szeretem, ha nem adnak számlát arról, amit éppen vásároltam.  S mivel ebben az esetben a Mikulás ruhájában egy vállalkozó nyújtott szolgáltatást, a kedves kuncsaftnak, bizony az érvényben lévő adózási törvények szerint számlát is kell adnia! 

A felháborodás így már nem tűnik annyira jogosnak a média egészétől, mert ugye miért éppen a Mikulás mentesülne ez alól a kötelezettsége alól? Azért mert ő a Mikulás??????

Nem!

A harag a NAV ellen nem azért jogos, mert csőbehúzták szegény gyanútlan Mikulást, hanem azért, mert az idei, 2015-ös adótartozók szégyenlistáján ez olvasható:

Összesen 127 név szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss listáján, amelyben névvel, címmel, adószámmal és a tartozás nagyságával sorolják fel a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózókat. A Napi.hu összesítése szerint ez a kör 2015 első negyedében 55,6 milliárd forinttal tartozott, aminek valamivel kevesebb, mint fele volt a megállapított adóhiány összege, a többi pedig a jogkövetkezmény, azaz büntetés és késedelmi kamat. Ennél nagyobb, 88,6 milliárdos összeggel találkoztunk a negyedik negyedéves összesítésben, 2013 első negyedévének végén ez az összeg 49,2 milliárd forintra rúgott. A listán - a milliárdosok klubja a cikkünk végén található - továbbra is sok olyan céget találni, amelyet valamely ismert székhelyszolgáltatóhoz illetve cégtemetőhöz jegyeztek be.

...Kétmilliárd feletti tartozással hárman rendelkeznek, egy- és kétmilliárd közötti összeget tíz adózótól követel a NAV. Utóbbiak közül egy cég, a budapesti Sat-Print Kft. kétszer is szerepel a listán, összesen 1,8 milliárd forinttal....

(A teljes írás az adótartozásokról ITT olvasható!)

Engem egészen komolyan elgondolkodtatott a kérdés: ezek a vállalkozók hogy úszták meg, hogy több milliárdos adótartozást tudtak felhalmozni, ha már ilyen furmányos adóellenőreink vannak, akik még a Mikulást is lefülelik???????

Nos, majd ha erre a kérdésre is választ kapunk, akkor mondhatjuk el, hogy ünnepelhetünk, kigyúlhatnak a fények - mert eljött már a Kánaán!

Addig viszont azon szoronghatunk, hogy ne annak a szerencsétlen alkalmi munkásnak kelljen kifizetnie a büntetést, akit mindössze ezer forintos órabérért alkalmazott a vállalkozó, aki (bár nem ő volt a Mikulás!) több százezer forintot gyűjtött be ezen a kedves ünnepen, adózatlanul!