Édes élmény varázs várta azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik ezen a hétvégén ellátogattak/nak (mert még ma is tart a banzáj!) a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezett Csokoládé Karneválra. A kínálat: csokit csokival - és számos, a csokoládéhoz kapcsolódó szakmai előadás.

Minden gyerek, már a belépéskor kaphat egy elfogyasztható csoki tetoválást! S ez csak a kezdet! A karneválon működő csokoládé szökőkútból pille cukorral lehet tejcsokit mártogatni - nemcsak gyerekeknek, hanem csokit imádó felnőtteknek is! Eközben különféle ismert és ismeretlen ízesítésű csokoládé kínálatból lehet válogatni a chilis, banános, fahéjas, sőt májkrémes(???) ízűből is! Az idén már ötödször megrendezésre kerülő pécsi Csokoládé Karnevál egyre népszerűbb a világ és Magyarország csokoládé készítői között. A kézműves manufaktúrák hihetetlen kínálatát kóstolhatják és vásárolhatják meg az érdeklődők!

Már a látványtól is olvadozik a csoki-függő halandó:

De nemcsak enni és venni lehet, nagyon sok mindent megtudhatnak a csokoládé eredetéről, történetéről, elterjedéséről és hatásáról a látogatók a széles kínálatú szakmai előadásokból. A két napos esemény teljes programja ITT olvasható. (katt)

Tudtad azt, hogy a világtörténelemben először a maják őrültek meg a csokoládéért? A maja királysírokban cacautllattal teli edényeket találtak. Minden nagy eseményen, esküvőn, vallási ünnepen jól bekakaóztak a maja, később az azték főurak és udvartartásuk. A kakaófa gyümölcse, a kakaóbab fizetőeszközként is szolgált, 100 kakaóbabért már egy rabszolgát lehetett kapni. A kakaóbabból készült ital azonban nagyon messze volt még a ma ismert forró csokitól. A megőrölt kakóbabot vízzel oldották, különféle fűszerekkel pl. chilivel elkeverték és ezt, a kakaóvajtól zsíros, keserű, borzalmas löttyöt itták - vödörszámra. Hogy pocséksága miatt mégis miért kedvelték? Mert koffeint és teobromint tartalmaztak, amik akárcsak a kávé, a kokalevél és a kóladió - serkentők voltak. A kakaóbabból készített ital nemcsak élénkített, hanem még a nemi vágyat is fokozta...

Gondoltuk volna ezt, amikor egy-egy vizsga előtt agyunk serkentésére csokoládét ettünk? Mert a csokoládé serkentő hatása a mai formájában is közismert.

Sokan (állítólag!) éppen úgy függenek a csokoládétól, mint a narkósok a kábszertől, az alkoholisták az italtól, a dohányosok a nikotintól...

De vajon mennyi a valós, kémiailag is indokolt alapja napjainkban a csokoládé függőségnek? Létezik-e csokiaddikció?

Szendi Gábor klinikai szakpszichológus így ír erről:

...létezik-e csokiaddikció, s ha igen, mely összetevő alakítja ezt ki?
Az egyik adalék a fenil-etil-amin volt. Ez az agyban stimulánsként és jutalmazóanyagként hat. Mivel szerelmes nők agyában megnövekedett fenil-etil-amin-szintet találtak, gyorsan kész volt az elmélet, hogy a csoki és a szerelem egymással felcserélhetők, s mindkettő addikciót okoz. Egy 5 dekás csokiszelet azonban csak 1/3 mg fenil-etil-amint tartalmaz, s a hangulat javításához legalább 2-6 gramm szükséges. Ebből kiszámolható, hogy 50 kg csokit kéne megenni a kívánt hatáshoz. Hasonló a helyzet az anandaminnal, ami ugyan egy cannabisszármazék, de – ha egyáltalán túléli az emésztőnedveket – hatásos adagja 25 kg csokoládéban található. A teobromin a koffeinhez hasonló stimuláns, de 20 deka csokiban van egy kávényi adag. Koffeinizált társadalmunkban ez ma már csak a gyerekeket pörgeti föl, de a maják és aztékok korában lehetett hatása, pláne úgy, hogy például Montezuma napi ötven csészével is elfogyasztott. Itt jegyzem meg, hogy kutyusoknak életveszélyes, mivel a teobromint a szervezetük nem tudja lebontani.

Szokás még a csoki szerotoninszint-növelő hatását emlegetni, de egyrészt az, hogy a szerotoninszint emelése jókedvet okoz, az csak a pszichiátria marketingdumája, másrészt azok az élelmiszerek, amelyekben legalább 5% fehérje van, nem befolyásolják az agyi szerotoninszintet, és a csokiban 10-15% fehérje található.

A csokoládé kémiai addiktivitását tehát nem sikerült bizonyítani, viszont a csoki stimulálja az agyi jutalmazóközpontot, ez elég a lelki függőséghez.

 

Akárhogyan is van ez a csoki függőség tudományosan, egy biztos: szeretjük a csokit... akár táblában, akár csoki Mikulás, húsvéti nyuszi, bárányka formájában, akár különféle ízesítésű bon-bonként.

Ha mértékkel fogyasztjuk, nem is lehet belőle baj, hiszen miért ne jutalmaznánk meg magunkat, ha megérdemeljük?

Ha mással nem, legalább egy pezsdítő Hot Chocolate-tal:

(fotók: blvd.hu, zsolnaynegyed.hu, google)