Már csak négyet kell aludnunk és itt a MIkulás! Már úton van...

A boltok polcai roskadoznak a csoki-mikulásoktól, készre összerakott piros csomagocskáktól, amivel majd a Mikulás lepi meg a gyerekeinket és minket! Igaz a számlát mi álljuk, de ilyenkor, ünnepkor nincs az a kőszívű szülő, aki (ha teheti!), ne akarna megadni mindent a csemetéjének, ami csak adhatató! Manapság pedig már minden kapható egy puccos Télapó ünnephez! Még élő Mikulással is meglephetjük gyerekeinket - igaz, azt nem vehetjük meg örökre, hogy maradjon nálunk örökre is, szórakoztassa a gyereket, ha éppen fáradtak, kedvetlenek vagyunk vagy éppen nem érünk rá... erre marad a bébyszitter vagy a jól bevált Nagyi. Ha nem is vehetünk élő Mikulást, viszont bérelhetünk, hosszabb-rövidebb időre, Mikulás napjának délutánjára, estéjére!

Azért, kiváncsi lettem mibe kerül egy igazi, hús-vér Mikulás bérlése?

Ajjjjaj! Sokba! Nagyon sokba...

Bár, amikor rákerestem a neten a bérelhető Mikulásokra 16.200 találatot dobott ki a google, széles kínálattal, a nyújtott szolgáltatás részletes ismertetésével, de az árak kisebb-nagyobb eltéréssel megegyeztek a fővárosban. Vidéken olcsóbb a bérlés, de az árak ott sem nagyon eltérőek, alig pár száz forintban mérhető a különbség!

Akkor nézzük csak mit kaphatunk Mikulásra Mikulásból és pontosan mennyiért!

Az egyik portál részletes kínálata:

Mikulás és Krampusz látogatása 1-2 gyermek esetén (15-20 perc)

12.500Ft

Mikulás és Krampusz látogatása 3-4 gyermek esetén (20-25 perc)

16.500Ft

Mikulás és Krampusz látogatása 5-9 gyermek esetén (25-40 perc)

20.500Ft

Mikulás és Krampusz látogatása 10+ gyermek esetén (egyedi)

Egyedi árképzés 25.000Ft-tól

Ez így elég világosnak tűnik. De ajánlatos az apróságot alaposan felkészíteni a Mikulás látogatására! Ne ijedjen meg, ne bújjon a kanapé mögé, ne keljen könyörögni, hogy jöjjön elő... Örülni se nagyon örüljön a gyerek, ne akarjon hosszasan beszélgetni a Mikulással a manókról meg Rudolfról a rénszarvasról, ne akarja elénekelni az oviban erre az alkalomra tanult dalocskát, elmondani a versecskét - mert az óra ketyeg! Ha jól megtetszettek figyelni, a 12.500 forintos bér, nem egy órára szól, hanem csak 15 percre, így ha a gyerek sokáig örül, akkor a papának, mamának akár 100 ezer kemény forintjába is kerülhet a Mikulás látogatása, mert egy óra bére pontosan ennyi! 

Keresetnek nem rossz, különösen egy napos teljes elfoglaltságot tekintve! Tíz óra alatt akár egy milliót is megkereshetnek a bér-Mikik! Na, az lenne ám az igazi ajándék - nekem, a zsebembe!

Nem én lennék én, ha nem jutott volna eszembe, hogy találhatok-e ilyen jól fizető idény munkát magamnak, Mikulásra?

Nem is hittem, de: IGEN!!!!!!

Van olyan állásközvetítő portál, ahol kifejezetten Mikulás és Karampusz idény munkára keresnek embereket! Bár én nem lennék annyira esélyes az állásra, mert a követelményeknek nem igazán felelek meg! Az igazán esélyes Mikulás jelölt nem lehet "nyeszlett" - írják, alacsony sem, vékonyhangú sem....

Az állásközvetítő szerint a szükséges adottságok:

"Figyelembe veszik a jelentkezők fizikai adottságait, azaz a magasságot (minimum 180 centiméteresnek kell lenni), 24 év alatt nem foglalkoztatnak senkit, de jobban örülnek a 30 év feletti Mikulásoknak. Az alkat kérdésében nem annyira szigorúak, ha valaki nem elég telt, az olyan ruhát kap, amiben annak fog kinézni. A következő, talán még fontosabb szempont a belső adottságok. Ez alapján elvárják a leendő Mikulásoktól, hogy legyen beleérző képességük, tudjanak kommunikálni a gyerekekkel. Nem árt némi pedagógiai érzék, kreativitás, és említettek még egy szempontot, a bölcs gondolkodást, ami végül is az eddigiek esszenciája. Mikulásnak alapvetően férfiak jelentkezzenek..."

A helyzetem - nő lévén - azért nem reménytelen, mert ebből a munkalehetőségből nem zárják ki a nőket sem! Ők lehetnek például Hótündérek, megfelelő paraméterekkel... Valahogy így kellene kinézniük beöltözve, mert az álláskereső portál is hasonló képpel nyitja és díszíti is egyben az oldalát:

Lehetőségnek, lehetőség, ha valaki pénzt akar keresni...

Valami azért itt nem stimmelhet, mert amíg az alkalmazott férfi Mikulások órabéreként 1000 azaz egyezer forintot jelölnek meg,  addig a Hótündérkék bére nincs feltüntetve...

Hosszas gondolkodás után döntöttem!

1. Nem küldöm el alkalmi Mikulásnak sem a páromat, sem más alkalmas imerősömet! Már csak ne ők legyenek azok a nagyon marhák, akik 99 ezer forintot megkeresnek valakinek (na, nem a Mikulásnak!) aki alkamazza őket, még akkor sem ha ez éppen a szeretet és az ajándékozás napja...

2. Nem megyek el én sem Hótündérkének még akkor sem, ha esetleg magasabb órabért kínálnának, "egyedi árképzés" alapján! S nemcsak azért, mert az "egyéb" szolgáltatásokban nem vagyok jártas....

3. Nem rendelek élő Mikulást a gyereknek, sem Hótündérkét a páromnak! Cserében én sem várom el, hogy ő adjon nekem egy izmos, fiatal Mikulást ajándékba, Mikulásra!

Úgy, hogy maradunk a gyerekkorunk óta jól megszokott és megszeretett gyakorlatnál. Cipő, csizma kipucol, ablakba kitesz - éjjel ajándékot belecsempész, reggel pedig a gyerek boldogan szedegetheti a kincseket a csizmácskájából, eddig is nagyon tudott örülni neki!